Diyalektik Davranış Terapisi (DBT), bir tür konuşma terapisi yani psikoterapi yöntemidir. Temelinde bilişsel davranışçı terapi (BDT) yer almakla birlikte DBT duyguları çok yoğun yaşayan bireylere özel olarak adapte edilmiştir. "Diyalektik"…
Zenofobi, en temel anlamıyla yabancılara veya farklı kültürlere karşı duyulan korku, nefret veya endişe durumudur. Kelime kökeni, Antik Yunanca'dan gelir; "xenos" (yabancı) ve "phobos" (korku) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Zenofobi, bireylerin…
Panik atak, aniden ortaya çıkan ve yoğun korku ya da rahatsızlık hissi yaratan bir durumdur. Çoğu kişi için fiziksel ve zihinsel etkileri oldukça ağır olabilir. Genellikle kısa süreli ancak oldukça…
Hayatın bir parçası olan stres, çoğu zaman başa çıkılması gereken bir yük gibi görünse de aslında doğru şekilde yönetildiğinde davranışları motive eden ve gelişim sağlayan bir faktör olabilir. Ancak kontrol…
Stres, insanların günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlayıcı durumlar karşısında verdikleri fiziksel ve psikolojik tepkilerdir. Her bireyin farklı dönemlerde deneyimleyebileceği bu durum, kısa vadeli problem çözmeyi destekleyebilirken uzun vadede sağlık üzerinde ciddi…
Psikolojik destek almaya karar verdiğinizde aklınıza birçok soru gelebilir. Bunların başında ise "Psikoloğa ne sıklıkla gitmeliyim?" sorusu bulunur. Psikoloğa gitme sıklığı; yaşadığınız sorunların türüne, şiddetine ve terapi hedeflerinize göre değişiklik…
Günümüzün dijital çağında teknoloji, hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline geldi. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve sosyal medya platformları gibi araçlar bize kolaylıklar sağlasa da, aşırı ve bilinçsiz kullanımının insan sağlığı üzerinde…
Hem zihinsel hem de fiziksel rahatlamaya ihtiyaç duyduğumuz modern yaşamda, aromaterapi ve meditasyon bir araya gelerek huzurun derinliklerine inmek isteyenlere eşsiz bir deneyim sunuyor. İş stresinden gündelik telaşlara kadar birçok…
Bilinçaltı; insan zihninin farkında olmadan algıladığı duygu, düşünce ve anıları depolayan önemli bir bölgesidir. Günlük yaşamda verdiğimiz tepkilerden kararlarımızı etkileyen tutumlarımıza kadar birçok davranış bu saklı zihin alanından etkilenir. Ancak…
Duygusal zeka, kişinin kendi duygularını ve başkalarının duygularını tanıyıp yönetebilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu kavram, yalnızca bireysel başarıyı değil aynı zamanda sosyal ve profesyonel yaşamda uyum ve iletişimi de doğrudan…
Hayatta olumlu düşünmenin çok faydalı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ancak her şeyin aşırısı gibi pozitifliğin de aşırıya kaçtığı durumlar insan psikolojisine zarar verebilir. İşte bu olgu "toksik pozitiflik" olarak adlandırılır.…
Günümüzde son derece popüler bir kavram hâline gelen bağlanma, pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Bağlanma kavramını bebek ve bebeğin bakımını sağlayan kişi arasında oluşarak bebeğe güvenlik duygusu sağlayan son derece…